Hagyomány és modernitás ötvöződött az idei Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar NapokonIdén 14. alkalommal ünnepelte meg a nagybányai közösség a Magyar Napokat, ami csaknem százhúsz kulturális, zenés, szórakoztató, sportos, gyermek és ifjúsági, illetve képzőművészeti programmal várta az érdeklődőket szeptember 16. és 22. között a nagybányai régi főtéren. Az idei Fesztivál mottója a „Hagyomány, mai nyelven” volt.

 

Az idei Főtér Fesztivál legfőbb célja az volt, hogy ne szárazon, hanem mai köntösbe bújtatva, menőn mutassa be az értékeket, hagyományokat, így a Fesztivál első napjától, hétfőtől kezdve olyan programok voltak, amelyek ezt az irányt követték. 

Hétfőn a nagybányai Történelmi Múzeum, a volt pénzverde udvarán ünnepelték Nagybánya 690 éves első írásos említését. Keddtől egészen csütörtökig pedig összesen hét kiállítás nyílt meg, többek közt a főtéri István szállóban és a Nagybányai Művésztelepen: Nagy Oszkár, Les Pál, Les Gábor, Nagy Annamária, Lenkey-Tóth Péter. 

A nagybányai ifjúság ismét részt vehetett az FF Diáknapokon, ami idén is nagy népszerűségnek örvendhetett, hiszen több mint hatvanan neveztek be. Sportos, kreatív, ügyességi feladatokon mérték össze erejüket a csapatok. A Kamikaze csapat lett a győztes, akik 2020-as Vibe fesztivál bérletet nyertek. 

Magyarország Nagybányán című programsorozaton belül idén Sárospatak mutatkozott be. Hímzés- és festménykiállítást mutattak be, kamarazenei és klasszikus zenei koncertet, illetve Tokaj-hegyaljai táncjátékot adtak elő. A hétvége során a főtéren különböző kreatív, képzőművészeti és kvízes foglalkozásokat tartottak. A sárospatakiak mellett a vasárnapi nap folyamán Máramarossziget is bemutatkozott.

Közönségtalálkozó volt Molnár Leventével, majd szabadtéren levetítették Kovács István Szürke senkik c. filmjét. Szombaton nagybányai diákok verseltek a főtér minden sarkán, ugyanakkor szabadtéri irodalom óra zajlott a kortárs magyar irodalomról, vasárnap pedig az Előretolt Helyőrség Íróakadémia zenés irodalmi előadást tartott.

Koncertekben is bővelkedett a fesztivál, amelyek már a hét közepén elkezdődtek. Elsőként a Góbé zenekar lépett fel, csütörtökön a Teddy Queen, a USNK és a Hot Jazz Band folytatta. Pénteken ByeAlex és a Slepp zenélt, szombaton pedig Mahó Andrea és sztárvendégei, a Titán zenekar és Republic énekelt, majd Ferenczi György és a Rackajam zárta a vasárnapot. Koncertezett még az erdélyi Move On együttes, a kolozsvári Karaván együttes, a Lendvay Márton Színjátszó Kör, a Schola Rivulina énekkar, a szolnoki Kodály Kórus és a Thábor Együttes. 

A Főtér Fesztivál állandó programjai mellett, mint a kézműves sor vagy a könyvvásár, a nagybányai magyar közösség civil szervezetei, intézményei és csoportosulásai színesítették a fesztivál programkínálatát.

Továbbá rengeteg gyermek- és ifjúsági program foglalkoztatta a kicsiket-nagyokat, ilyenek voltak a bicikli verseny kisiskolásoknak, erőpróba show vagy a tornabemutató, az idén először megrendezett Félmaraton pedig sokak szerint a Főtér Fesztivál egyik fénypontja volt.

Gyerekkacaj, rég nem látott ismerős arcok, sürgés-forgás, mozgolódás, rengeteg hagyomány és érték bemutatása mellett ünnepelt a nagybányai magyar közösség az elmúlt egy hétben.

A szervezők a jövő évi Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napok dátumának bejelentésével búcsúztak, amely 2020. szeptember 14-20. között lesz majd.