Program

A Főtér Fesztivál 2017 programja nyomon követhető a FESTIV APP alkalmazáson,

letölthető andorid és iOS rendszerben is.

 

szeptember 11. hétfő

17.00

A Németh László Elméleti Líceum új, Híd utcai iskolaépületének avatója. Ünnepélyes tanévnyitó, dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke jelenlétében.

A Magyar Kormány és a Nagybánya Óvárosi Református Egyházközség által felújított, továbbá a a Nagybánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Németh László Elméleti Líceum, a nagybányai RMDSZ, illetve civil szervezetek, vállalkozók és magánszemélyek adományaiból felszerelt épület, megnyitja kapuit és ismét otthont ad a nagybányai magyar oktatásnak.

Mindannyiunk nagy álma teljesül azzal, hogy a Németh László Elméleti Líceum óvodásai és kisiskolásai az óvárosba, a helyi magyarságot megillető méltó helyre, elődeink iskolaépületébe költöznek.


Mindenkit szeretettel várunk, az avatóünnepség végén nyílt ajtós látogatásra lesz lehetőség.


       

Helyszín: a felújított iskolaépület udvara. Esőhelyszín: református templom

 

szeptember 12. kedd

16.00

Fancsali János magyarörmény kutató „Viski János, Kodály Zoltán magyarörmény tanítványa” című előadása a főtéri Lázár-ház (M2) kistermében. A Teleki Magyar Ház szervezésében.

16.00-17.00

A Főtér Fesztivál önkéntes csapatainak (kis- és nagycsapat) főtéri játéka

17.30

Kontrasztkiállítás – rendhagyó, multimédiás kiál(lí)tás a családokért... a döbbenet erejével, a Nagybányai Református Egyházmegye szervezésében. Helyszín a főtéri István Szálló nagyterme.

A Kontrasztkiállítás a Magyar Református Egyház és a Magyar Rendőrség közös család- és ifjúságmentő projektje, erdélyi lebonyolítója az IKE. A multimédiás tárlat a látogató minden érzékszervét megdolgoztatja, de elsősorban elgondolkodtat és igyekszik pozitív döntésre segíteni. A fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozza felszínre, kíméletlen őszinteséggel. 14 év alatti gyermekeknek nem ajánlott.

18.00

„Kövekkel a zsebében“ - Marie Jones műve, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának színházi előadása a nagybányai Városi Színház stúdiótermében. Szereplők: Moldován Blanka és Rózsa László. Rendező: Balogh Attila. Ingyenes belépőket szeptember 4-től lehet igényelni, az RMDSZ székházban. A helyek száma korlátozott.

 

szeptember 13. szerda

17.30

Gryllus Dániel és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia közös estje Nagybányán, a Városi Színház nagytermében.

Zene és vers, klasszikus és kortárs irodalom. Az est első felében Ármos Lóránd költő, Kubiszyn Viktor és Nagy Koppány Zsolt prózaíró, valamint az Akadémia pályakezdő hallgatói mutatkoznak be, ezt követi Gryllus Dániel Budapesti tücsökmuzsika című koncertje. „A Kalákában jobbára fúvós hangszereken muzsikálok, de sok dalt írtam, amit citerával kísérek. Nagyon szeretem a citerámat, kicsit másképpen játszom rajta, mint a népzenészek, de a hangszer azonos. A Budapesti tücsökmuzsika címet azért is választottam, mert (aki nem tudna latinul) gryllus jelentése tücsök.” (Gryllus Dániel)

A rendezvényt a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. támogatja.

20.30

Fesztiválos Kvíz-est. A minden hónapban megszervezett népszerű kocsmakvíz rendhagyó kiadása a főtéri Millennium vendéglőben. A játékestre nem csak a meglévő csapatokat és eddigi játékosokat várják, hanem bárkit, aki szeret játszani, szórakozni. Szervező a nagybányai RMDSZ.

 

szeptember 14. csütörtök

17.30

A Főtér Fesztivál idejére ismét megnyitjuk a régi nagybányai művészvilág kedvenc helyszínét, a híres Bergerájt! Kortárs nagybányai magyar képzőművészek, régi alkotásaiból nyílik kiállítás a hajdani Berger Cukrászda helyén, a főtéri István Szálló épületében. A kiállítás kurátora Várvédő Zsolt. Kiállítók: Balázsi Lajos, Bitay Zoltán, Crăciun Judith, Filcz Leopold, Győri Csaba, Győri Sánta Kinga, Kádár Károly, Kása Dávid, Kovács Bertalan, Kőszeghy István, Les József Pál, Madarassy György, Szántó Andreász, Véső Ágoston, Vígh Ágota, Tőrös Gábor

17.45

Oláh László Tibor nagybányai fotográfus kiállításának megnyitója, valamint Pintér Zsolt munkája, a Nagybánya.ro által szervezett installáció bemutatása a főtéri István Szálló nagytermének előterében. A két kiállítás címe: Mai és hajdani nagybányaiak.

18.15

Madarassy György nagybányai festőművész 70. születésnapja alkalmából szervezett kiállítás megnyitója a Partner Galériában.

19.00

A Profcafe Strings vonósnégyes klasszikus zenei koncertje a Cinteremben. Előadás után ünnepi fogadás a helyszínen.

Esőhelyszín: a hajdani Fekete Sas fogadó nagyterme (Millennium 1)

20.00

Fröccs-est a Bay-ház kertjében (Log Out).

Slam poetry, fellépnek André Ferenc és Horváth Benji, a Helikon folyóirat szerkesztői, fiatal költői; zenél a kolozsvári Yesterdays progresszív zenekar.

 

szeptember 15. péntek

17.00

Gyülekező a Klastromréten

17.15

A Hunyadiak Nagybányán - középkori lovagi és harci játékok, a szentesi Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület előadásában.

Hunyadi János és Hunyadi Mátyás meghatározó szerepet játszottak Nagybánya történelmében, a főtéri Erzsébet-ház, a Szent István templom és torony, valamint a városfalak építése és a város kiváltságjogainak megerősítése az ő nevükhöz fűződik. A magyarországi hagyományőrzők látványos előadása a Hunyadi-kort mutatja be, annak lovagi, valamint harci szokásait, a Klastromréten.

17.40

Díszes bevonulás a főtérre a vendégekkel, koltói és nagybányai hagyományőrzőkkel, lovasokkal, a civil szervezetek képviselőivel, a nagybányai cserkészekkel, néptáncosokkal és a fesztiválozó nagybányai közönséggel.

18.10

Megnyitó, a résztvevők köszöntése

18.15

Az Alma Együttes (Budapest) koncertje a nagyszínpadon

A gyermekek és szülők régi álma teljesül azzal, hogy Nagybányán koncertezik egyik nagy kedvencük, az Alma Együttes. A mókás zenekar sikeres gyermekdalait (Ma van a szülinapom, Bogyó és babóca, Nád a házam teteje, Szuperkukák, Mennyi selymes puhaság, Mit egyen a baba, Minimax) most Nagybányán hallhatják-énekelhetik kicsik és nagyok.

19.15

Énekeljük együtt cserkészeinkkel, diákjainkkal!

„Örökségünk” - egy dal, amely körbeöleli a világ magyarságát.

19.30- 20.00

„Megtanulom, megőrzöm” - A magyarországi  Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjainak ünnepélyes átadása. Meghívottunk Máramaros megye összes magyar iskolakezdő kisdiákja. A Teleki Magyar Ház szervezésében.

20.20

Nagybánya Bár - a Lendvay Márton Színjátszó Kör zenés előadása a nagyszínpadon.

A 2015-ös Főtér Fesztiválon előadott koncert és a sikeres zenei vállalkozás, a Budapest Bár mintájára a nagybányai műkedvelők ismét egy kávéházi muzsikát idéző előadással jelentkeznek. Örökzöld táncdalokat, filmslágereket, kuplékat hallhatunk, kiváló ízléssel összeállított újszerű előadásban, kifinomult cigányzenei háttérrel - régi nagybányai vendéglők hangulatát idézve. 

21.20-21.30

A Főtér Fesztivál önkénteseinek villámcsődülete a főtéren

21.30

Bródy János koncert a nagyszínpadon

A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenészlegenda Nagybányára látogat. Az István a király rockopera szövegírója, az Illés és a Fonográf együttesek egykori tagja, Koncz Zsuzsa zenésztársa, örökzöld dalaival és gitárjával örvendezteti meg a nagybányai közönséget (Filléres emlékeim, Földvár felé félúton, Ha én rózsa volnék, stb.). Ugyanakkor előadja legutóbbi két lemezének slágereit: az „Illés szekerén” és a „Ráadás” Bródy szólóénekesi pályafutásának legsikeresebb albumai.

23.00

Közösségi mulatság a Vinkli Vendéglőben, koncertezik a kolozsvári Move On Zenekar

 

szeptember 16. szombat

10.00-11.00

Petőfi Sándor: János Vitéz - bábjáték a kisszínpadon, a kolozsvári Kejfeljancsi Komédiás Kompánia előadásában

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

11.00-18.00

Festészeti örökségünk gyermekeink kezében - interaktív művészeti foglalkozás óvodás kortól felsőtagozatos diákokig, budapesti előadókkal és nagybányai rajztanárok közreműködésével - kisszípnad mellett

Esőhelyszín: a Fekete Sas épülete, (M1)

11.00-19.00

Kézműves foglalkozások a Míves sátorban. A Teleki Magyar Ház szervezésében.

11.00-19.00

Bohóc a téren, a nagybányai Mosolygós Csapat lufis foglalkozása

11.00-19.00

Kiss Adél budapesti grafikus a főtéren rajzolja a fesztivált, humoros, kedves és ötletes rajzaival teszi emlékezetessé az idei rendezvényt. Budapest és Kolozsvár után a Városnéző szemüveg projekt Nagybányára látogat!   

11.00-17.30

A nagybányai Hoppá Klub arcfestő-sarka és gyermekjátékai

11.00-18.00

Legózás a téren, a Cucubau üzlet jóvoltából

11.00-18.00

Rekeszmászás a gróf Teleki Sándor cserkészcsapat szervezésében

11.30-12.00

Győri Sánta Kinga festőművész A pitypang meséje című installációjának bemutatása, a mese elolvasása - kisszínpad mellett

11.30-14.30

Arcfestés fesztiválos stílusban, Balogh Noémivel

12.00-13.00

Bemutatkoznak a magyar tagozatok tehetséges fiataljai: szavalóversenyeken, mesemondó- és balladaéneklő versenyeken díjazott nagybányai, felsőbányai, szinérváraljai, koltói és szamosardói diákok -  Balogh Enikő matematika tanárnő szervezésében (kisszínpad)

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

13.00-13.30

A Németh László Elméleti Líceum előadása a kisszínpadon

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

13.00-15.00

Kürtőskalács-műhely a Saitos Kürtőskalácsnál

13.30-14.30

Látványos tudomány - kísérletek a kisszínpadon. Bemutatják a Nicoale Iorga Általános Iskola felső tagozatos diákjai.

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

13.30-15.00

Ebéd a Tiltott Csíki Sör és a Kovács lacikonyha teraszán

14.00-17.00

Németh László Diáknapok, IX-XII-esek és egyetemisták vetélkedősorozata, szombati próbák: Húzzuk át a bogarat a téren, Lufipukkantós, Ismerd fel!, Árkon-bokron, Mocsaras játék és egyéb meglepetések.

Esőhelyszín: nagyszínpad

14.00

Halászléfőzés és -kóstolás a Házas Hétvége Lelkiségi Mozgalom sátránál 

15.00

Reformáció 500. Református emlékhelyek Nagybányán. Csoportos műemléklátogatás, Balogh Béla nyugalmazott levéltáros vezetésével. Találkozó a tér közepén

15.00

Női kávéház - szabadbeszélgetés a Log Out (Bay-ház) udvarán, „Neeem magánügy“ címmel. A Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM) keretében szervezi az RMDSZ Nőszervezete.

15.00-16.00

Kendama és spinner bajnokság iskolásoknak a kisszínpad előtt.

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház előtere

15.00-18.00

Élő Könyvtár - „Végy le a polcról és lapozgass életem könyvében, kérdezz, beszélgess velem.” Az Élő Könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy „könyvet” egy rövid időre. Egy különbség van: az Élő Könyvtárban a könyvek élő személyek, akik bárkinek mesélnek az életükről, aki kíváncsi rájuk! A könyvtárost a Teleki Magyar Ház sátrában találod.

16.00-16.30

Motorra, gyerekek! Sétamotorozás a téren gyermekeknek, a nagybányai

Rock N'Road motoros csapat szervezésében. Jelentkezés a nagyszínpad előtt.

16.00-19.30

A Nagybányai Tollaslabda Klub főtéri játéka, jelentkezés az info-sátorban vagy helyszínen (ajánlott alsó korhatár: 8 év)

16.30-17.00

A Németh László Elméleti Líceum kórusának előadása a kisszínpadon

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

16.30-18.30

Családok vetélkedője - szervezik és lebonyolítják a Házas Hétvége Lelkiségi Mozgalom nagybányai csoportjai, a nagyszínpad előtt

Esőhelyszín: nagyszínpad

17.00-17.30

A Nicolae Iorga Általános Iskola VI-VII-es diáklányainak tánca a kisszínpadon

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

17.00-18.00

Vizes luficsata a Németh László Elméleti Líceum Diáktanácsának szervezésében, V-VIII., valamint IX-XII. osztályosoknak, a tér közepén

17.30-18.00

Kárpátalja bemutatkozik – kisszínpad. A Teleki Magyar Ház szervezésében.

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

18.00-18.30

A Nagyberegi (Kárpátalja) Művészkerékpár-csapat bemutatója a téren. A Teleki Magyar Ház szervezésében.

18.00-18.30

„Nagybánya mesék” - A Teleki Magyar Ház színjátszó táborosainak előadása a kisszínpadon. Rendezők: Moldován Blanka és Frumen Gergő színművészek.

Esőhelyszín: Fekete Sas épülete, (M1)

18.00-19.00

Hetvenkedem - Simori Sándor előadása a Nagybányai Bábszínház termében

18.30-19.30

Igazi sörbajnokság az Igazi Csíki Sör teraszán

18.30-19.30

A nagybányai Adamantium zenekar koncertje a nagyszínpadon

20.00-20.20

Látványos tűzszínház, tűzzsonglőrködés a tér közepén, a kolozsvári Joggling csapat előadása

21.00

Magna Cum Laude koncert a nagyszínpadon

A nagy sikerű pop és funk rock zenekar 1999-ben indult útnak, dalaik rövid időn belül Magyarország slágerlistáinak élére kerültek, tömegek dalolják számaikat. Az együttes tagjai (Mező Misi, Szabó Tibor, Kara Mihály, Lesták Márton és Török Máté) ma is sikert sikerre halmoznak. Idei turnéjuk egyik állomásaként Nagybányán koncerteznek, ahol élőben hallhatjuk a Vidéki sanzon, Pálinka dal, Színezd újra című, és további népszerű dalaikat.

22.30

Afterparty a Vinkliben mai magyar zenével

 

szeptember 17. vasárnap

10.00-11.00

A cirkusz varázslatos világa, cirkuszi előadás a kisszínpad előtt. A bemutató után (délutánig) a gyermekek kipróbálhatják ügyességüket, a változatos zsonglőreszközöket: zsonglőr-labda, buzogány, karika, tányér, ördögbot, virágbot. Egyensúlyozhatnak gólyalábakon, lépegető léceken, imbolygókon, a kislányokat hulla-hopp bajnok tanítja, a fiúkat pedig világot járt zsonglőrmester.
Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

10.00-15.00

A Nagybányai Tollaslabda Klub amatőr bajnoksága a Németh László Elméleti Líceum tornatermében. Jelentkezés szombat estig az Info-sátorban, vagy a helyszínen, fél órával kezdés előtt.

10.00-18.00

Gyúrunk a téren! A Németh Lászlós legények erőpróbája, a kisszínpad mellett.

Esőhelyszín: Fekete Sas épülete, (M1)

11.00-18.00

Aranymosás, Nagybánya kincsei - Ki találja meg a legtöbb kincset, aranymosó technikával? A gyermekek homokból víz és szita segítségével különböző típusú ásványokat választanak ki, majd mérlegelik a megtalált kincseket. – kisszínpad előtt
Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

11.00-18.00

Legózás a téren, a Cucubau üzlet jóvoltából

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

11.00-17.00

Kézműves foglalkozások a Míves Sátorban. A Teleki Magyar Ház szervezésében.

11.00-19.00

Bohóc a téren, a nagybányai Mosolygós Csapat lufis foglalkozása

11.00-11.45

Baba Mama Klub foglalkozása csemetéinkkel. Pokrócban lóbálás, babafuttatás négykézláb (a zöld fűben), babafelismerő papáknak (az apukák bekötött szemekkel fel kell ismerjék a gyermeküket), közös éneklés stb. – kissznpad környéke

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

11.00-17.00

Rekeszmászás, a gróf Teleki Sándor cserkészcsapat szervezésében.

11.30-12.30

Guruljunk futóbiciklin, kerékpáron, rolleren, gördeszkán, bármin ami gurul – akadálypálya óvodásoknak (mindenki hozzon guruló járgányt magával), az Iskoláinkért Gyermekeinkért Egyesület szervezésében, a tér közepén

Esőhelyszín: Vinkli étterem

11.30-12.30

Római katolikus esperességi nap: szentmise a Szentháromság templomban, a nagybányai esprességhez tartozó hívekkel

11.30-12.00

A nagybányai baptista egyház előadása, egyházi énekek, harangkórus – nagyszínpad

11.30-13.30

Kézműves foglalkozás kisdiákoknak, a Nicolae Iorga Általános Iskola tanítónőivel: hajókészítés, majd hajókázás a főtéri vízcsatornán, a kisszínpad környéke
Esőhelyszín: Fekete Sas épülete, (M1)

12.00-14.00

Irány a kőkorszak! Óriásparittyázás, Benő-erőpróba, mammutvadászat – a gróf Teleki Sándor cserkészcsapat idei csapattáborának sikeres játékai a főtéren, a cserkészsátor előtt

Esőhelyszín: Nagybányai Bábszínház

12.30-13.30

Ugróiskola bajnokság 0-IV. osztályosok számára, a tér közepén

Esőhelyszín: Vinkli étterem

13.00-14.30

Térfoglaló játékok V-VIII. osztályosok számára, a szökőkút mellett

Esőhelyszín: Vinkli étterem

13.30-16.00

Németh László Diáknapok, IX-XII-esek és egyetemisták vetélkedősorozata, vasárnapi próbák: pohárpöccintő, tojás biztonsági-öv, juice pong és egyéb meglepetések
Esőhelyszín: nagyszínpad

13.30-15.00

Ebéd a Tiltott Csíki Sör és a Kovács lacikonyha teraszán

14.00-15.30

Nerf bajnokság V-VIII. osztályosok számára. Gyülekező az Infosátor mellett. Esőhelyszín: Fekete Sas épülete, (M1)

14.30-15.00

Baranta - hagyományos magyar harcművészeti bemutató a nagyszínpad előtt

14.30-15.30

Térfoglaló játékok IX-XII. osztályosok számára, a szökőkút mellett.
Esőhelyszín: Vinkli étterem

15.00-15.30

Római katolikus esperességi nap: A Schola Rivulina énekkar (Szentháromság templom) egyházzenei koncertje, klasszikus kórusművek - nagyszínpad

15.45-16.30

Római katolikus esperességi nap: A szatmárnémeti Joyful gospel kórus előadása a nagyszínpadon, a veresvízi Krisztus Király plébánia meghívására - nagyszínpad

17.00-19.00

Kárpát-medencei magyarok zenéje turné 2017, a Teleki Magyar Ház meghívására - Fellép a nagybányai Talpalat Néptánccsoport, a Servet Zenekar (csángó népzene) és a Magyar Örökség díjas Misztrál Együttes – nagyszínpad

Esőhelyszín: Városi Színház nagyterme

19.00-20.00

Bányavidéki táncháztalálkozó a  Teleki Magyar Ház szervezésében. Fellép a máramarosszigeti Sziget Táncegyüttes, a koltói Somfa Néptáncegyüttes, a domokosi Szivárvány Néptánccsoport, a szamosardói Bokréta Néptánccsoport és a nagybányai Talpalat Néptánccsoport. Utána közös táncház a téren, muzsikál a Servet Zenekar. (nagyszínpad)

Esőhelyszín: Városi Színház nagyterme

20.00

Díjátadás

 

Állandó programok, kiállítások, látványosságok, vásár:

Kézműves sor és vásár a Teleki Magyar Ház és a Főtér Fesztivál Egyesület szervezésében

Magyaros ételek és italok sora, a főtér déli oldalán: Tiltott Csiki Sör terasz és a Kovács lacikonyha terasza. Italok és finomságok sora.

Kontrasztkiál(lí)tás a főtéri István Szálló nagytermében, a Nagybányai Református Egyházmegye szervezésében

Új Bergeráj: kortárs nagybányai magyar művészek kiállítása a hajdani Berger Cukrászda helyén, a főtéri István Szállóban

Oláh László Tibor nagybányai fotográfus kiállítása, valamint a Nagybánya.ro installációja (Pintér Zsolt munkája) a főtéri István Szálló előterében

Madarassy György nagybányai festőművész 70. születésnapja alkalmából szervezett kiállítás a Partner Galériában

Győri Sánta Kinga festőművész installációja

Élőszobor a téren - fiatal erdélyi színészek performansza

A Teleki Magyar Ház sátra a főtér észak-keleti részén

Vándorbölcső - a Teleki Magyar Ház sátránál. Ugyanitt ajándékkal várják a 2017-ben született kisgyermekek szüleit!

A nagybányai gr. Teleki Sándor cserkészcsapat sátra a főtér észak-keleti részén

Herman Ottó Vándortanösvény - a cserkészsátornál. Fedezd fel szórakozva a természet „trükkjeit”, csodálkozz rá apró csodáira.

Irány a kőkorszak! A gróf Teleki Sándor cserkészcsapat idei csapattáborának sikeres játékai a cserkészsátor előtt.

A máramarosszigeti Hollósy Magyar Ház sátra a főtér észak-keleti részén

Kárpátalja-sátor a főtér észak-keleti részén

Könyvvásár a főtér keleti oldalán

Gyógyítók sátra a tér déli oldalán

Egymillió aláírás az európai kisebbségi jogokért! Támogasd te is, hogy anyanyelvünket és szimbólumainkat szabadon használhassuk!Írd alá online a jogaink.eu honlapon vagy személyesen keresd standjainknál önkénteseinket a Főtér Fesztiválon.